Woodhouse Eaves, Leicestershire

Woodhouse Eaves, Leicestershire

The site of the former Forest Rock Garage occupies a prominent position within the Conservation Area at the heart of the village of Woodhouse Eaves in Charnwood, Leicestershire. The sensitivity of the site demanded a development of vernacular character and the utmost attention to detail.

The development consists of 11 houses, ranging from two-bedroom terrace properties which front the street in a traditional manner, to five-bedroom detached villas set in a courtyard at the rear of the site.

There were significant height restraints due to the slope of the site and the requirement to respect eaves heights of existing neighbours, but due to the clever use of rooms in the roof four of the 11 properties have three storeys.

A feature of the development is the generous use of local Mountsorrel granite, which was laid by a local craftsman. In keeping with the village's character the roofs are deeply overhanging and richly ornamented with finials and flying trusses, and bold corbelled chimneys; porches and bay windows are decorative, in keeping with the local vernacular; windows are traditional timber casements and bespoke Yorkshire sliding sashes. All the special joinery was painstakingly detailed by BHB.

The development was completed in 2013 and has been highly commended by the South Staffordshire Partnership (South Staffordhire Design Awards).

View other BHB projects

Quorn Village

Charnwood, Leicestershire
Quorn Village
The Crown Playhatch

Henley on Thames
The Crown Playhatch
The Stoneyard
The Stoneyard

Lichfield
The Stoneyard
Ashby Road

Melbourne, Derbyshire
Ashby Road